Hasil seni dan reka bentuk adalah berbayar dan hakcipta Whitey Mommy.
Sila hubungi saya di whiteymommy@yahoo.com untuk sebarang pertanyaan dan tempahan.
Anda TIDAK DIBENARKAN SAMA SEKALI untuk mengambil/menyalin/menyimpan
mana-mana bahagian hasil seni dan reka bentuk yang telah saya hasilkan TANPA KEBENARAN!

Sebiji Burger


anda mungkin menyangka sebiji burger hanyalah mengandungi daging cincang...
tapi definasi daging bagi industri makanan segera tak sama dengan apa yang kita sangka...
sekiranya definasinya daging tanpa lemak, tidak semestinya ia daging semata2...

Apa yang dimaksudkan dengan "daging tanpa lemak"?
ia sebenarnya daging yang disediakan daripada tulang, kulit, rawan, urat, lidah, usus, ekor, dan organ2 lain...
termasuklah juga daging yang diperolehi daripada mesin2 pemotongan daging...
bahan2 ini kemudiannya dikisar dan diadun menjadi adunan cair, lalu ditambah dengan pengemulsi (bahan untuk memejalkan adunan...) dan pemekat...

Sebiji burger boleh mengandungi sekitar 50% hingga serengah 25% daging tanpa lemak...
kekadang burger juga dicampurkan lemak dan ramuan bukan daging seperti biskut garing, tepung kacang soya dan serbuk bawang...
campuran ini disebatikan dengan pengemulsi dan pemekat
(seperti palpa kapas, rumput laut atau gam pokok...)
untuk menjadikannya lebih menarik dan rasa yang lazat,
biasanya pengilang daging burger akan menambahkan pewarna dan perasa tiruan seperti tartrazine(boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang, sakit jantung dan banyak lagi...), perisa kimia dan MSG (aji no moto)

*semasa saya semester ke-2 di universiti dulu...(saya belajar dalam bidang sains makanan) badan saya kurus kering...
sebab takut nak makan itu dan ini...
kerana semuanya mengandungi makanan saya rasakan bahan kimia yang merbahaya...
even kicap yang kita makan pun mengandungi bahan pengawet yang merbahaya jika pengusahanya terlebih sukatan...
zaman sekarang ni tiada benda yang selamat dimakan...
terutama makanan yang segera2 ni...
(orang kata... kalau makan makanan segera ni... mati pun segera juga...
betul ke?...itu semua kuasa Allah...)
even beras pun di'bleach' dengan menggunakan bahan kimia yang bertindak seperti clorox...
(tengok! benda yang buat cuci jamban pun boleh wat cuci makanan...moden2)
sebab tula zaman sekarang lebih ramai orang yang berpenyakit berbanding zaman dahulu...
kalau nak huraikan memang panjang...
tapi sebenarnya semua boleh makan...
cuma perlu bersederhana...
sebab kalau kita tak makan benda2 itu...
macam mana nak sambung nyawa....

Rujukan:Rahsia Minda Hebat - Dato' Siti Nor Bahyah Mahmood

5 Comment (s):

  1. takut jgk sbnrnya kan...tp itulah yg kita makan hari2 pun.
    yg penting..jgn berlebih2an...
    **best je study sains makanan, sume benda dah explore kan!

    ReplyDelete
  2. a few years back mase kt hostel, sumtimes mase supper dieorg bg burger. Syok je mkn tiba2 jumpe mcm bulu ayam dlm daging burger tu. Seriously trus buang n next time kalau supper mkn burger, saya x amik pun..huhu.

    ReplyDelete
  3. @Izan Ishak
    ya la kan... tapi memang bahaya...
    tapi itu je yang ada... makan je la...
    hehe...duk kat kampung makan sayur2 yang tanam sendiri la jawabnya... hehe

    @Misz Sephia
    ye ke? tak bersih la mknanya kilang ayam tu...

    ReplyDelete
  4. thanks mummy coz give sum* info...
    very d gud one!haha..kinda cuak gak afta this nak eat2 s'barangan...hohoh..

    ReplyDelete
  5. bagus dpt belajar sains mkn..byk benda yg kita akan tahu & kita akan aert sentiasa....
    tp bab burger nie..lagi x nk mkn..lagik dia mengoda..hehhehe

    ReplyDelete

Thank You For Leaving a Comment to Me...

 
Copyright © Whitey Mommy™