Hasil seni dan reka bentuk adalah berbayar dan hakcipta Whitey Mommy.
Sila hubungi saya di whiteymommy@yahoo.com untuk sebarang pertanyaan dan tempahan.
Anda TIDAK DIBENARKAN SAMA SEKALI untuk mengambil/menyalin/menyimpan
mana-mana bahagian hasil seni dan reka bentuk yang telah saya hasilkan TANPA KEBENARAN!

Fenomena Jeruk Mangga Asam Boi (Kongsi Rasa)

Fuuh..
puas tengok kawan-kawan menayang jeruk mangga masing2
disebabkan on diet jadi niat nak buat tu di tahan-tahan aje...
Bermula dari gambar ini rasanya,
saya tak tahu siapa punya gambar ini, kalau tuannya nak tuntu bagi tahu ya :p,
Jadi fenomena betul, hari-hari ada kawan-kawan facebook duk upload gambar jeruk mangga ini,
memang dugaan betul lah,
terliur tak yah nak cerita, memang nak makan,
tapi sebab on diet, gula tak boleh ambil, buah juga tak boleh makan :P apatah lagi asam boi tu kan,
jadi ku tahan jua, kerana impian nak kurus adalah bergunung everest tingginya.

Harga pun boleh tahan kan jika beli yang dah siap.

Maka, hendak dijadikan cerita,
saya juga telah terjebak, apabila sedang demam ni,
selera orang demam ni, mengidamnya lebih dari orang mengandung. Hahaha, semua benda rasa nak makan walaupun mulut tak rasa apa.

Maka malam tadi, ku gagahkan jua diri ke pasar borong mencari bahan-bahan
Mangga beli 1kg lebih = RM6.80
Asam boi = RM2.00
Cili padi = RM0.20 (ambil 5 biji je)
gula dan garam tak yah beli dah ada kat rumah (hahaha)
Maka total kosnya adalah RM9.

terhasil lah satu tupperware ni ha...

Memang kos murah, tapi masa  yang di ambil untuk kopek buah, semua tu agak bercinta juga,
sebab saya kurang mahir mengopek buah-buahan,
sebab tu suka makan buah yang terus ada isi je. :P
Tapi masa campur semua bahan tu yang paling cepat,
campak-campak je cili, garam, gula, asam boi dan mangga.

Demam-demam pun gigih juga nak buat,
sebab teringin, sapa nak buat kan kalau tak buat sendiri :P

Masa pergi kedai buah, acik kedai buah tu pun buat juga untuk jualan,
1 bekas bulat kecil tu dia jual RM5.
tapi saya kata nak buat sendiri,
dia pun siap bagi resipi, dia kata buat sendiri lagi jimat,
beli mangga sekilo dapat makan puas-puas,
acik buat ni untuk yang malas nak buat sendiri ..
Hahaha

Maknanya ku rajin lah untuk buat sendiri kan :P
Bukan apa, kalau demam ke mengandung ke memang ku suka masak sendiri,
tak tahu lah apa sebabnya, memang tekak tak boleh nak terima makanan luar,
sendiri goreng ikan,
sendiri itu dan ini,
sebab bila demam, selera makan ni tak boleh nak masuk dengan makanan luar,
masa mengandungkan Khalis dulu pun macam gitu juga
mesti nak masak sendiri
orang masak, makan mesti loya, tak muntah tapi rasa macam ada benda tersekat kat leher.
Penat ke tak larat ke mesti akan ku gagahkan diri juga memasak.

Jeruk mangga dalam proses peram,
mungkin esok kot baru boleh merasa, tapi duk cek tetiap jam dah ni,
dan dah tarik seketul demi seketul , takut tak sempat peram dah habis :P

Update: Jeruk mangga asam boi sudah siap peram (terlebih-lebih dari 5 jam)
komen saya, tidak lah sedap mana pun..
sedap lagi mangga cicah rojak mak bee.
mungkin bukan kena dengan selera saya kot.
atau mangga yang saya guna tu yang tak sedap.
guna mangga masam
(oghe kelate panggil "pauh reknge")

Tapi at least boleh lah merasa pengalaman buat jeruk kan.
tapi kalau jeruk tu letak gula dan garam mungkin kena kot selera saya,
sebab saya suka buat jeruk kedondong letak gula dan garam,
kemudian peram 3-4 hari baru makan,
sedap!
pendek kata bergantung kepada selera juga makanan,
selera kita tak sama. hehehe

1 Comment (s):

  1. Aduhai jeruk asam boi...
    Diri mu sggh memukau pandangan mata ku...
    Pos Ipoh skit mommy..
    Nak bt sendiri malas.. :D

    ReplyDelete

Thank You For Leaving a Comment to Me...

 
Copyright © Whitey Mommy™